Ingredienser;
350 g vetemjöl
150 g rågsikt
400 g vatten
Blanda snabbt ihop mjöl och vatten i en stor bunke med hjälp av en slev eller för hand och låt stå ca 30 minuter.
Tillsätt sen 100 g aktiv rågsurdeg och 15 g salt och blanda ihop. Låt stå i 30 minuter.
Stretch & fold var 30:e minut 8 ggr. Ta yttersta delen på degen och stretcha den lite och vik in över resterande deg medan den ligger i bunken. Gå ett varv runt hela degen och upprepa sedan efter 30 minuter igen tills du gjort det 8 ggr.
Ta sedan ut degen på lätt mjölat bakbord och forma till ett bröd. Jag använde en avlång jäsform.
Försök få spänning i degen genom att vika den under sig själv. Låt sen vila på bakbordet i 30 minuter.
Lägg brödet i en mjölad jäskorg. Låt vila i kylen över natten eller upp till 24 timmar. Lägg en kökshandduk över jäskorgen och lägg allt i en plastpåse.
Ta fram fram bröden i rumstemperatur medan ugnen blir ordentligt varm (230 grader).
Snitta brödet i valfritt mönster.
Grädda på baksten eller i gjutjärnsgryta (ta bort locket efter 15 min) i ca 30-40 minuter till brödet fått fin färg och hård skorpa.
