Surdegsbröd med dinkel och råg

Ingredienser fördeg:
25 g rågsurdeg
80 g vatten
100 g dinkelsikt

Blanda ovan ingredienser och låt stå i rumstemperatur över natten eller minst 10 timmar.

175 g dinkelsikt
100 g rågmjöl
100 g rågsikt
100 g vetemjöl
365 g vatten
5 g jäst
12 g salt

Blanda resterande ingredienser med fördegen som har fått stå framme i rumstemperatur. Arbete i maskin på medelhastighet i ca 10 minuter.
Låt vila övertäckt i bunken ca 2 timmar.
Ta ut degen på lätt mjölat bakbord och dela i 2-3 delar. Forma till runda bröd och låt vila på bakbordet under en handduk i ca 30 minuter.
Forma sedan bröden en gång till och lägg sedan bröden i varsinn jäskorg. Täck med en handduk och packa in hela härligheten i en platspåse och lägg i kylen att jäsa långsamt ca 12 timmar.

Ta fram bröden ur kylen samtidigt som du sätter ugnen på 230 grader varmluft.
Snitta bröden med en vass kniv eller ett rakblad för att det ska spricka på ”rätt” ställe. Låt ugnen bli ordentligt varm innan du gräddar bröden i ca 35 minuter till de fått fin färg.
Låt svalna på galler minst 45 minuter innan du hugger in!

You may also like

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *