Ljusa, frasiga och luftiga frallor med magiskt god topping i form av vallmofrön!
Ingredienser till ca 16 frallor:
620 g vatten
800 g mjöl (här en blandning av 400 g Manitoba, 250 g rågsikt och 150 g dinkel)
120 g surdeg
19 g salt
En klick honung (ca 1 msk)
Vallmofrön som topping
Gör så här:
Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt och låt sen stå på köksbänken i ca 30 minuter.
Addera sen salt och honung och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.
Låt sen degen stå i en bunke med lock (eller plastfilm) på köksbänken i ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Låt sen degen stå ytterligare 1-2 timmar och ställ sen in bunken i kylen över natten. Degen ska här ha synliga bubblor på ytan och ha vuxit i storlek och kännas lätt och luftig.
Nästa dag:
Starta ugnen på 230 grader varmluft.
Ta ut degen ur bunken på mjölat bakbord och dela upp i lagom stora bitar. Vad noga med att inte ha mjöl på degytan för då fastnar inte vallmofröna!
Toppa ytan med vallmofrön. Antingen genom att strössla frön på hela degen innan du delar den i bitar eller genom att ”doppa” varje fralla i frön efter de ha delats i bitar. Placera dem på en plåt och låt den vila ca 30 minuter medan ugnen blir ordentligt varm.
Grädda på 230 grader varmluft i ca 20 minuter med ånga i början.
Låt svalna ca 45 minuter innan du njuter av dina nybakade bröd!


