Planera tiden
Visst tar det lite mer tid att baka ett surdegsbröd än ett konventionellt bröd med 50 g jäst – men jag tycker att det är värt det! Egentligen är det inte så tidskrävande att baka med surdeg – det kräver bara lite planering av tiden.
Den tid som degen vilar kan man hitta på en massa annat – det finns ingen anledning att stå och titta på när degen vilar (om man inte vill det såklart…). T ex gör jag stretch & fold på degen på kvällen (det tar ca 4 timmar med en S&F var 30:e minut) efter middagen och sedan får degen stå i kylen till nästa kväll då jag bakar ut den. Däremellan hinner jag både sova, jobba och träna innan det är dags att baka ut och grädda brödet. Degen får tid att vila och jäsa långsamt i kylskåpet och utveckla mycket smak och stora härliga luftbubblor i inkråmet.
Verktyg och attiraljer som jag ofta använder till bakning av bröd
Egentligen behövs inte mycket mer än en bunke och lite surdeg för att komma igång med bakningen. Det finns dock en del hjälpmedel som jag har kommit att uppskatta.
- Bunkar i olika storlekar med tillhörande lock.
- Jäskorgar i olika storlekar och former. En utan insats i tyg ger en fin struktur till brödet.
- Jäskorg med insats i tyg ger en slät yta som är lätt att snitta i valfritt mönster innan gräddning.
- Klassiska brödformar i plåt. Smörj in med smör eller olja eller klä med bakplåtspapper. Ger en klassisk sandwich-form på bröden.
- Decilitermått
- Baktermometer
- Degskrapa i silikon som gör det lätt att få ur all deg ur bunken och även underlättar diskningen efteråt. Skrapa ut bunken med degskrapan ordentligt så slipper degen fastna i diskborsten.
- En degskrapa/spatel gör det enkelt att dela degen. Underlättar även att få bort överblivet mjöl och degrester från bakbänken.
- Hushållsvåg för exakta mått.
Snittkniv
När bröd gräddas expanderar det av värmen i ugnen och ”spricker” där det är som svagast på ytan. Om man vill kontrollera processen kan man snitta mönster och skåror i brödet innan det gräddas. Det görs enklast med en liten vass kniv eller allra helst ett rakblad. Det finns olika modeller och versioner av snittknivar och det är en smaksak vad man gillar bäst. Jag har snickrat till en enkel hållare för ett rakblad (till vänster i bild) och har även en köpt version men längre handtag och något böjt blad.
En varm ugn
Min AEG ugn blir över 230 grader på mindre än 10 minuter. Dock är det endast luften inuti ugnen som är 230 grader varm och inte väggarna, taket och botten av ugnen.
För ett riktigt bra resultat när man gräddar bröd behöver ugnen bli ordentligt varm och det tar sin lilla tid. Minst en timme innan gräddning bör ugnen sättas igång för att hinna värmas upp ordentligt.
Gräddar du på en baksten eller i en gjutjärnsgryta ska den ställas in i kall ugn och värmas upp långsamt tillsammans med ugnen.
Detsamma gäller pizzaugnen i trädgården. Den blir över 300 grader på en kvart men det tar tid för stenarna i botten av ugnen att bli ordentligt varma så det är bra att ha lite tålamod för att få bästa resultat.