Frukost – den bästa stunden på dagen enligt mig! Den blir ju också väldigt härlig med nybakade frallor på bordet!
Med några enkla steg kan du ha nybakade frallor på bordet nästa dag. Så starta surdegen och kör igång!
Ingredienser till ca 9 frallor:
500 g mjöl (här en blandning av Ölandsvetemjöl 70%, rågsikt 20% och skrädmjöl 10%)
350 g vatten
100 g surdeg
13 g salt + en klick mörk sirap (ca 1 msk)
Blanda vatten surdeg och mjöl ordentligt i maskin eller för hand. Låt vila övertäckt ca 20 minuter.
Tillsätt salt och sirap och blanda ca 10 minuter i maskin eller något längre tid för hand.
Låt sedan degen stå på köksbänken i ca 4 timmar för att bulkjäsa. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Vid sista viker ska degen ha dubblat i storlek och kännas lätt, smidig och luftig. Om den inte riktigt är där kan den stå ytterligare en timme på köksbänken.
Ställ sen in degen i en bunke med lock i kylen över natten.
Nästa morgon: slå på ugnen på 230 grader varmluft.
Dela upp degen i ca 9 delar och lägg på plåt i väntan på att ugnen ska bli ordentligt varm.
Grädda ca 20 minuter tills de fått fin färg och knaprig skorpa.
Låt svalna på galler minst 45 minuter.