Pumpa/solros/linfrö/sesam – en magisk kombo ovanpå brödet!
Ingredienser till två mindre bröd:
275 g Manitoba
200 g rågmjöl
125 g dinkel
450 g vatten
130 g surdeg
16 g salt + en skvätt olivolja
Börja med att blanda mjöl och vatten till en kladdig deg. Täck skålen med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter.
Tillsätt sen surdeg och blanda ordentligt. Täck skålen med lock och låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter till.
Addera salt och olja och blanda ihop till en smidig deg.
Täck skålen och titta sen till degen varje timma och gör en serie stretch & fold.
Efter ca 4 timmar är det dags att forma bröden.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och och dela upp i två delar. Forma varje del till en rund boll och täck med en kökshandduk. Låt ligga ca 20 minuter.
Preppa jäskorgar med lite mjöl och forma sen bröden en sista gång och rulla dem i fröblandningen. Lägg dem sen i varsin korg. Täck med kökshandduk och låt stå i rumstemperatur ca 1-2 timmar innan de plastas in (dra en ren plastpåse över bröden. Två jäskorgar får plats i en vanlig påse). Ställ in i kylen över natten.
Sätt ugnen på 230 grader över/undervärme och placera en baksten eller bakplåt i ugnen och låt den bli ordentligt varm.
Snitta bröden innan gräddning.
Grädda ca 25 minuter tills bröden fått fin, mörk färg.
2 kommentarer
S pannbandet recept !
Men vad menar Du med surdeg?
Hälsningar
Björn
Surdeg är det jag använder istället för jäst.