Det visade sig att focaccia är perfekt att använda till vitlöksbröd dagen efter!
Skär dagsgammal focaccia i skivor och bred på smör blandat med pressad vitlök och grädda på 200 grader i ca 10 minuter!
Ingredienser till en stor form focaccia:
200 g Manitoba
200 g vetemjöl
200 g dinkelsikt
450 g vatten
130 g surdeg
16 g salt + lite olivolja
Börja med att blanda mjöl och vatten till en kladdig deg. Täck skålen med lock och låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter.
Tillsätt sen surdeg och blanda ordentligt. Täck skålen med lock och låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter till.
Addera salt och olivolja och blanda ihop till en smidig deg.
Låt stå i rumstemperatur i 1-2 timmar och titta till degen varje halvtimme och vik den försiktigt över sig själv ett par gånger. Ställ sedan in bunken med lock i kylen över natten.
Nästa morgon: pensla en form eller liten plåt med olivolja. Vält ut degen på plåten och tryck försiktigt ut den enda ut till kanterna. Plasta över och låt så i rumstemperatur ca 2-3 timmar tills degen jäst ordentligt och fina bubblor formats på ytan.
Sätt ugnen på 220 grader över- och undervärme.
Ringla olivolja på degytan och (med rena händer…) tryck med fingertopparna genom degen så att små hål bildas där olivoljan sjunker ner. Toppa med cocktailtomater, färsk rosmarin och generöst med havssalt.
Grädda ca 30-40 minuter tills ytan är fint gyllene.
Låt svalna och skär upp i lagom stora bitar.


