Fröbröd – mjukt och saftigt med mycket smak!

Ett bröd med massor av frön i och ovanpå brödet!
Frön ger smak och mustighet till brödet. Det går fint att addera frön i ditt favoritrecept – det behövs inte ett speciellt recept!
Vill du ändå baka dessa bröd så kommer receptet här!

Ingredienser till två större formbröd eller tre normalstora:
600 g kallt vatten
550 g fullkornsvetemjöl
150 g rågmjöl
250 g rågsurdeg
25 g salt
200 g blandade frön till degen – t ex pumpa, solros, sesam och linfrön
Plus ytterligare frön till topping

Blanda alla ingredienser utom frön i en degblandare. Spara 50 g vatten att addera till degen senare om det behövs. Det är bättre att göra så än att addera mer mjöl om degen blir för lös.
Kör degen på lägsta hastighet i ca 10-15 minuter. Degen ska under denna tid börja utveckla gluten och bli mer följsam och smidig.
Här kan du testa att se om glutenfönstret har börjat bildas. Ta en liten degbit i handen och dra ut den och se om den håller ihop när du drar ut den så tunt att man ska kunna läsa en tidning igenom den. Tillsätt det sista av vattnet om det behövs och kör ytterligare ca 5 minuter.
Tillsätt sen fröblandningen och kör en minut.

Lägg sen degen i en oljad plastback och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar. Vik under tiden degen ett par gånger.
Efter två timmar ska bröden formas och läggas i brödformar.
Ta ut degen på lätt mjölat bakbord och och dela upp i antingen 2 eller 3 delar beroende på hur stora brödformar du har.
Forma varje del till en rund boll och låt ligga och slappna av en stund.
Forma sen till bröd och fukta ytan något och rulla sen i fröblandning.
Låt bröden stå ytterligare 2 timmar i rumstemperatur.

Placera sen bröden i en ren plastpåse i kylen över natten.

Nästa dag
Sätt ugnen på 230 grader varmluft i god tid innan gräddning. Ta fram bröden samtidigt som du sätter igång ugnen.
Snitta ytan innan gräddning och kasta lite vatten på ugnsbotten när du sätter in bröden.
Grädda 25-30 minuter tills de fått fin färg och knaprig skorpa.

Låt svalna ur formarna på galler.

You may also like

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *