175 g rågkross
175 g kokhett vatten
25 g havssalt
150 g aktiv rågsurdeg
1,5 dl lingonsylt
3-5 g jäst
5 dl ljummet vatten
250 g rågmjöl
20 g vetekli
ca 700 g vetemjöl
Skålla rågkrosset genom att hälla det kokheta vattnet över dem. Låt dra/svalna i ca 30 minuter.
Lös jästen i vattnet och tillsätt surdeg. Addera rågkrosset och sen resten av ingredienserna och arbeta degen tills allt är ordentligt blandat. Det blir en lös deg!
Täck degen med en fuktig kökshandduk och låt vila 1-2 timmar. Knåda sedan degen på mjölat bakbord och forma till 3 runda bröd. Låt vila på bänken under en handduk i 30 minuter. Lägg sen bröden på en plåt och låt jäsa 1,5-2 timmar.
Sätt ugnen på 220 grader i god tid. Det går även bra att jäsa bröden i kylen över natten vid det här steget.
Sätt in bröden i den varma ugnen och kasta lite vatten på botten för en knaprig skorpa. Sänk värmen till 200 grader. Grädda sedan bröden ca 35-45 minuter tills innertemperaturen är 98 grader.
