Vete-, dinkel, graham och råg

Ingredienser;
600 g vetemjöl
150 g dinkel
100 g grahamsmjöl
150 g fint rågmjöl
750 g vatten

Blanda snabbt ihop mjöl och vatten i en stor bunke med hjälp av en slev eller för hand och låt stå ca 30 minuter.
Tillsätt sen 150 g aktiv rågsurdeg och 20 g salt och blanda ihop. Låt stå i 30 minuter.

Stretch & fold var 30:e minut 8 ggr. Ta yttersta delen på degen och stretcha den lite och vik in över resterande deg medan den ligger i bunken. Gå ett varv runt hela degen och upprepa sedan efter 30 minuter igen tills du gjort det 8 ggr.
Täck bunken med lock eller handduk och plastpåse och ställ i kylen för att jäsa i 12-24 timmar.

Ta sedan ut degen på lätt mjölat bakbord och dela i två delar och forma till runda bollar. Försök få spänning i degen genom att vika den under sig själv. Låt sen vila på bakbordet i 30 minuter.

Lägg bröden i varsin form eller mjölad jäskorg. Låt vila i kylen över natten eller upp till 24 timmar. Lägg en kökshandduk över varje jäskorg och lägg allt i en plastpåse.

Ta fram fram bröden i rumstemperatur medan ugnen blir ordentligt varm (230 grader).
Snitta brödet i valfritt mönster.

Grädda i ca 30-40 minuter till brödet fått fin färg och hård skorpa.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *