Äppelfrallor passar bra i äppeltider! Det är egentligen inte konstigare än att du river ner ett äpple eller två i degen och sen bakar som vanligt! Ger ett saftigt och gott bröd!
Ingredienser till ca 16 frallor:
600 g vatten
800 g mjöl (här en blandning av 400 g Ölandsvetemjöl, 300 g Ramlösa Rustique och 100 g fint rågmjöl)
140 g surdeg
19 g salt
En klick honung
1 stort eller 2 mindre äpplen – grovt rivna med eller utan skal spelar ingen roll
Gör så här:
Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt och låt sen stå på köksbänken i ca 30 minuter.
Addera sen rivet äpple, honung och salt och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.
Låt sen degen stå i en bunke med lock (eller plastfilm) på köksbänken i ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Låt sen degen stå ytterligare en timme och ställ sen in bunken i kylen över natten.
Nästa dag: Ta ut degen ur bunken på mjölat bakbord och dra försiktigt ut den till en rektangel och dela upp i små bröd i valfri storlek och form.
Rör degen så lite som möjligt för att behålla degens fluffiga struktur. Enklast brukar vara att försiktigt dra ut degen till en rektangel genom att lyfta med fingrarna under degen.
Grädda på 230 grader varmluft i ca 20 minuter med ånga i början.
Låt svalna ca 45 minuter innan du njuter av dina nybakade bröd!