Aprikos- och hasselnötsbröd kan väl vara dagens inspiration till brödbakning?!
Ingredienser till 2 bröd:
800 g mjöl (här en blandning av 400 g Manitoba Cream, 300 g Ramlösa Rustique och 100 g rågmjöl)
600 g vatten
180 g surdeg
19 g salt
100 g torkade aprikoser
80 g hasselnötter
Gör så här:
Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt och låt sen stå på köksbänken i ca 30 minuter.
Hacka under tiden nötterna och dela aprikosen i mindre bitar. Lägg aprikosen i en skål med vatten och låt dra medan degen vilar.
Addera sen frukt (häll bort vattnet först), nötter och salt och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.
Låt sen degen stå i en bunke med lock (eller plastfilm) på köksbänken i ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Dela upp degen i två lika stora delar och forma varje del till en tight boll. Låt sen ligga på bänken och slappna av en stund.
Lägg en liten handduk i jäskorgarna och pudra dem lätt med mjöl.
Forma varje del till en tight form och lägg i dina jäskorgar. Låt stå på köksbänken i ytterligare en timme och ställ sen i kylen över natten. Lägg då båda jäskorgarna i en ren plastpåse så utan inte torkar ut.
Nästa dag: Sätt ugnen på 230 grader varmluft i god tid så den hinner bli ordentligt varm. Placera gärna en baksten eller liknande i ugnen och låt den bli varm medan ugnen värms upp.
Stjälp upp varje deg på ett bakplåtspapper, pudra ytan lätt och snitta sen mönster med vasst rakblad.
Grädda i 5 minuter med ånga och gör sen det största snittet över bröden. Fortsätt sen gräddningen i ytterligare 15-20 minuter tills ytan fått fin färg och en knaprig skorpa.
Låt svalna ca 45 minuter innan du njuter av dina nybakade bröd!