Skivat och klart! Lika gott färskt som direkt från frysen till brödrosten!
Receptet ger två bröd.
Fördeg/poolish:
100 g surdeg
100 g vatten
100 g fullkornsvetemjöl
Blanda ihop till en kladdig smet och täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå på köksbänken till nästa dag.
Morgonen efter har fördegen bubblat upp och då adderar du följande ingredienser:
400 g vatten
Ca 600 g mjöl (här 200 g vetemjöl special, 200 g rågsikt och 185 g Dala fullkornsvetemjöl)
13 g salt
En klick flytande honung
Blanda alla ingredienser tillsammans med fördegen för hand eller i maskin tills degen känns smidig dock något kladdig.
Låt degen vila i bunken i 30 minuter och gör sedan stretch & fold var 30:e minut 4-6ggr.
Dela degen i två delar och forma varje del till runda bollar. Låt vila på köksbänken under en kökshandduk ca 30 min.
Forma sedan bröden och placera i jäskorgar. Täck med kökshanddukar och lägg i en plastpåse. Placera i kylen över natten.
Ta fram bröden ur kylen och sätt ugnen på 230 grader (över- och undervärme). Placera en gjutjärnsgryta i ugnen och låt den bli varm.
Snitta och grädda ett bröd i taget. Grädda i grytan 15 minuter med lock och ca 25 minuter utan lock.
Låt svalna ordentligt och skiva upp och frys in om det inte går åt under dagen!