Surdegsbröd smaksatt med fänkålsfrön – en ny favorit!
Fänkål ger en liten lätt anis/lakrids smak till brödet. Perfekt om du frågar mig!
Ingredienser till två bröd:
250 g Ölandsvetemjöl
200 g Manitoba Cream
100 g enkorn
50 g skrädmjöl
460 g vatten
130 g surdeg
20 g salt
1 tsk mortlade fänkålsfrön
Börja med att blanda mjöl och vatten till en kladdig deg. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 1 timme.
Tillsätt sen surdeg och fänkålsfrön och blanda ordentligt. Täck bunken med lock och låt stå i rumstemperatur ca en timme till.
Addera salt och blanda ordentligt – gärna minst 5 minuter i maskin.
Täck bunken och titta till degen varje timma och gör en serie stretch & fold.
Efter ca 4-5 timmar är det dags att forma bröden.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och och dela upp i två delar. Forma varje del till en rund boll och täck med en kökshandduk. Låt ligga ca 20 minuter.
Preppa jäskorgar med mjöl och forma sen bröden en sista gång och lägg i varsin korg. Täck med kökshandduk och låt stå i rumstemperatur ca 1-2 timmar innan de plastas in (dra en ren plastpåse över bröden. Två jäskorgar får plats i en vanlig påse). Ställ in i kylen över natten.
Sätt ugnen på 230 grader över/undervärme och placera en baksten eller bakplåt i ugnen och låt den bli ordentligt varm.
Snitta bröden innan gräddning.
Grädda ca 25 minuter tills bröden fått fin, mörk färg.