Grötbröd – en klassiker som står sig! Gröt i bröd – 2 för 1 liksom!
Ingredienser till en mindre långpanna (12 bitar):
1 dl havregryn
1 dl rågflingor
1 dl dinkelflingor
5 dl kokande vatten
Skålla grynen genom att hälla det kokande vattnet över dem. Låt stå tills det svalnat till rumstemperatur
Resterande ingredienser:
300 g vatten
110 g rågsurdeg
280 g öländskt lantvete
200 g vetemjöl
150 g grahamsmjöl
70 g skrädmjöl
18 g salt
Lite honung
Blanda surdegen i vattnet och tillsätt sen den rumstempererade gröten och resterande ingredienser. Det blir en ganska lös och kladdig deg.
Kör i maskin ca 5 minuter och låt sen vila i bunken i ca 30 minuter. Täck bunken med plastfolie och en kökshandduk.
Sedan följer 4 omgångar av ”Stretch & fold”. Alltså när du tar tag i degen på en sidan och drar den lite uppåt och sedan lägger den över sig själv i bunken. Gå hela varvet runt degen i bunken och upprepa detta varje timme totalt 4 ggr.
Tryck försiktigt ut degen i en mindre långpanna klädd med bakplåtspapper.
Täck med handduk och låt stå i rumstemperatur en timme innan den läggs i plastpåse och ställs i kylen för långsam jäsning ca 12 timmar.
Ta ut plåten ur kylen när du startar ugnen på 230 grader. Låt ugnen bli ordentligt varm (ca 45 minuter) innan du gräddar bröden.
Grädda ca 30 minuter eller tills den fått fin färg. Sänk värmen till 210 grader efter ca 10 minuter.