Surdegsvåfflor

Stora, fluffiga och otroligt goda!
Våfflor är alldeles för goda för att bara äta på en enda dag under året! Så vispa ihop en smet och grädda några gyllene våfflor redan nu!

Ingredienser till 12 stora våfflor:
2 ägg – delade i vitor och gulor
2 1/2 dl mjölk
2 dl vatten
2/3 dl strösocker
100 g smör
65 g surdeg
4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk vaniljsocker
En nypa salt

Smält smöret och häll i mjölk och vatten. Ställ åt sidan.
Dela äggen i vitor och gulor. Spara vitorna till senare.
Häll smörblandningen i en bunke och addera äggulor, strösocker, vaniljsocker och salt.
Blanda ut surdegen i vätskan och addera sen allt mjöl. Blanda ordentligt så det blir en jämn och trögflytande smet.
Täck bunken med plastfilm eller lock och låt stå i rumstemperatur ca 3-4 timmar.

Härifrån kan man välja en av två ”vägar”; antingen ställs bunken i kylen över natten eller så gräddar man direkt. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten precis innan gräddning.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *