Kalljästa frallor är bland det bästa som finns! Minimalt med jobb på morgonen – maximalt med njutning!
DAG 1
Ingredienser till 16 frallor;
Fördeg: 110 g vatten, 100 g Ölandsvetemjöl och 25 g surdeg
Starta surdegen efter lunch så har den bubblat upp lagom till kvällen. Blanda då ihop ingredienserna till fördegen och låt stå i en bunke med lock i rumstemperatur över natten.
DAG 2
Resterande ingredienser:
300 g Manitoba Cream
250 g Ölandsvetemjöl
100 g enkorn
100 g skrädmjöl
550 g vatten
23 g salt
Blanda mjölet och vattnet och låt stå ca 30 minuter.
Tillsätt fördegen och blanda ordentligt. Låt stå ca 30 min.
Tillsätt sen salt och låt degblandaren jobba i ca 5 minuter.
Dra lite plast över bunken och låt degen vila i 30 minuter. Titta sen till degen och vik den över sig själv ett par gånger under 4-5 timmar. Låt sen bunken stå framme ytterligare 1-2 timmar innan den åker in i kylen över natten.
DAG 3
Morgon:
Sätt igång ugnen på 230 grader minst en halvtimme innan det är dags att grädda.
Dela upp degen i frallor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ca 20 minuter tills de fått fin färg.