Rågbröd i form

Att baka i brödformar är enkelt och smidigt! Här bakade jag två mindre bröd i formar. Skulle haft 50% mer deg för att fylla upp formarna helt och få större bröd, men det fungerade fint såhär med!

Ingredienser till två mindre bröd i formar;
500 g mjöl (här 160 g rågsikt, 100 g fint rågmjöl och 240 g vanligt vetemjöl)
365 g vatten
120 g surdeg
14 g salt
Lite brödkryddor och en klick honung

Börja med att mata surdegen så att den är frisk och bubblig. Det brukar ta 4-5 timmar innan min surdeg är redo (dubblat volymen i burken).

Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg och låt stå (autolys) i 30-60 minuter.
Addera sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter. Sist åker saltet i – blanda ordentligt!

Under ca 3-5 timmar ska degen jäsa i rumstemperatur. Var 30:e-60:e minut görs en stretch & fold för att bygga upp glutenet i degen.

Forma sedan brödet till två runda bollar och låt vila på köksbänken under en handduk i ca 20 minuter.
Forma sen till avlånga bröd och lägg i varsin bakplåtspappersklädd brödform. Täck med handduk och låt jäsa i rumstemperatur 1-2 timmar. Dra en ren plastpåse över formarna och ställ i kylen över natten.

Dag 2
Ta fram brödet ur kylen och sätt ugnen på 230 grader. Låt ugnen bli ordentligt varm!
Grädda ca 25-35 minuter tills brödet fått fin färg och hård skorpa.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *