Minimalt med ”jobb” – maximalt med njutning!
Ibland är surdegen som piggast när det är dags att gå och lägga sig på kvällen. Då har du två val – antingen ställa in surdegen i kylen över natten och börja baka på morgonen efter – eller – sätta en deg på kvällen och låta den stå och jäsa på köksbänken över natten! Jag var lite skeptisk först men fick det att fungera!
Recept och metod till ca 9 frallor:
400 g vatten
500 g mjöl (här en blandning av 200 g vetemjöl special, 200 g Ramlösa Rustique och 100 g Ramlösa Manitoba Cream)
80 g surdeg
13 g salt
En klick honung
Blanda alla ingredienser för hand i en bunke. Det blir en kladdig det som fastnar på fingrarna!
När alla ingredienser är blandade så ska degen bearbetas ordentligt för hand. Ta ur degen på köksbänken och ta hjälp av en degskrapa för att samla ihop den till en boll. Bearbeta degen genom att knåda den och göra ”slap-and-fold”. Se i höjdpunkterna hur jag gör. Ta upp degen med två händer och dräm den ner i köksbänken- ta upp deg igen och dräm till igen! Såå kul att göra! Efter ca 5 minuter har degen börjat gå ihop igen. Samma ihop degen till en boll och lägg den i en bunke med lock. Låt stå på köksbänken över natten.
Grädda nästa morgon
Sätt ugnen på 230 grader varmluft och dela upp degen i lagom stora bitar utan att knåda eller forma dem.
Grädda ca 20-23 minuter tills de fått fin färg.
Låt svalna på galler!



