Tips för att snitta fina mönster på bröd

Med ett vasst rakblad går det att skapa mönster på brödets yta – bara fantasin sätter gränser!
Här kommer mina tips för att skapa fina mönster på dina surdegsbröd!

  • Ett bröd expanderar vid gräddning så det man får ha som utgångspunkt är att ett litet hack i ytan kommer att bli stort. Tänk på att hålla snitten kompakta och försök föreställa dig hur mönstret blir efter gräddning.
  • Det är oftast lättare att snitta ett mönster på ett bröd som kommer direkt ur kylen. Låt ugnen bli ordentligt varm innan du tar fram brödet och gör snitten precis innan det är dags att grädda.
  • Mjöla brödytan och fördela mjölet över brödet försiktigt med handen. Borsta eventuellt bort överflödigt mjöl och jämna sen ut med handen igen.
  • Ett mönster består oftast av en del dekoration och en del tvärgående snitt för större expansion. På detta bröd är axen till vänster enbart dekoration och snittet till höger där brödet ska expandera som mest.
  • När brödet ställs in i ugnen är fukt från ånga dess bästa vän. Häll ett halvt glas vatten på ugnsbotten och stäng luckan direkt. Då bildas ånga i ugnen som hjälper till att hålla brödytan fuktig. Det gör det lättare för brödet att expandera den första tiden i ugnen. Det gör även att brödytan blir sådär härligt knaprig.
  • När det återstår ca 10 minuter av gräddningstiden – öppna ugnsluckan lite kort för att släppa ut eventuellt kvarvarande ånga. Det gör att brödytan blir lite knaprigare.
  • Låt brödet svalna på ett galler (utan handduk över!) i minst 45 minuter efter gräddning. Medan brödet svalnar ångar ytterligare ånga bort vilket säkerställer en fin brödyta och inkråmet stabiliseras så det inte smulas sönder när det skivas upp.



Hoppas tipsen kan komma till användning!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *