När frön får gräddas med bröd i ugnen får en härlig smak och ger brödet en lite mer nötig smak. Solroskärnor och pumpakärnor passar ypperligt till detta endamål tycker jag!
Ingredienser till ca 9 frallor:
250 g vetemjöl special
150 g dinkelsikt
100 g rågsikt
365 g vatten
100 g surdeg
12 g salt
Solroskärnor som topping
Blanda allt mjöl med vattnet och låt stå övertäckt i bunken ca 30 minuter.
Tillsätt sen surdeg och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 30 minuter.
Tillsätt saltet och blanda i degen och knåda ca 5-10 minuter i maskin.
Låt stå övertäckt i bunken ca 30 minuter.
Låt degen stå i en bunke med lock på köksbänken i ca 4 timmar. Titta till degen en gång i timmen och vik då degen ett par gånger över sig själv.
Täck sedan bunken med lock eller plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur ytterligare 1 timme. Ställ sen i kylen över natten.
Nästa morgon:
Sätt igång ugnen på 230 grader varmluft.
Ta fram degen och stjälp upp den på lätt mjölat bakbord. Drag försiktigt ut degen till en rektangel och strö solroskärnor på degen.
Dela upp i lagom stora bitar och placera bitarna på en plåt och täck med en ren kökshandduk medan ugnen blir ordentligt varm.
Grädda ca 20 minuter och låt sedan svalna på galler.


