Hasselnötter och aprikoser ger karaktär åt detta mustiga bröd! Jag älskar knaprigheten från nötterna i kombination med sötman från aprikoserna i brödet!
Ingredienser till ett bröd:
300 g dinkel
150 g Manitoba Cream vetemjöl
50 g fiberberikade havregryn
365 g vatten
40 g grovt hackade hasselnötter
75 g grovt hackade aprikoser
100 g rågsurdeg
14 g salt
En klick honung
Börja med att blanda mjöl, havregryn och vatten till en kladdig deg och låt stå i 30-60 minuter.
Addera sen surdeg och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 30 minuter innan resterande ingredienser adderas. Blanda ordentligt antingen för hand eller i maskin.
Låt den degen vila i bunken och titta till den och dra lätt i den varje timme i 3-4 timmar. Ta tag i degens ytterkant och dra lätt uppåt och vik in degen över sig själv mot mitten. Fortsätt på samma sätt runt hela degen.
Efter 3-4 timmar är degen mer följsam, håller ihop bra och har ökat i volym.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och forma till en rund boll. Låt vila under bakduk ca 20-30 minuter.
Forma sen brödet en sista gång och lägg i väl mjölad jäskorg. Täck med handduk och låt stå framme en timma innan du plastar in den och ställer i kylen över natten.
Efter 12-24 timmar är det dags för gräddning. Sätt ugnen på 230 grader varmluft och placera en baksten eller bakplåt i ugnen. Låt det bli ordentligt varmt innan du snittar brödet och gräddar det i ca 30-35 minuter tills det fått fin färg.
Låt svalna minst 45 minuter på galler innan du hugger in! Det är det absolut svåraste momentet i hela bakprocessen!
3 kommentarer
Du har glömt mängden vatten
Tack för att du såg det och sade till. Nu är receptet uppdaterat. Lycka till med bakningen!
Tack! 🙂