Äppelfrallor – mjuka, fluffiga frallor till frukost!
Ingredienser till ca 12 frallor:
600 g mjöl (här 200 g Ölandsvetemjöl, 200 g dinkelsikt och 200 g ekologisk vetemjöl)
450 g vatten
130 g surdeg
16 g salt + en klick honung
1 skalat och rivet äpple
Blanda allt mjöl med vattnet och låt stå övertäckt i bunken ca 30 minuter.
Tillsätt sen surdeg och rivet äpple och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 30 minuter.
Tillsätt salt och en klick honung och blanda ca 5-10 minuter i maskin.
Låt stå övertäckt i bunken ca 30 minuter.
Stretch & fold ett par ggr under ca 4 timmar.
Täck sedan bunken med lock eller plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur ytterligare 1-2 timmar. Ställ sen i kylen över natten.
Nästa morgon:
Sätt igång ugnen på 230 grader varmluft.
Ta fram degen och dela upp i lagom stora bitar utan att knåda degen.
Degen blir ganska lös om äpplet är saftigt. Pudra på med lite mer mjöl om det blir svårt att hantera bitarna.
Placera bitarna på en plåt och täck med en ren kökshandduk medan ugnen blir ordentligt varm.
Grädda ca 20-25 minuter och låt sedan svalna på galler.