Det handlar om timing när man bakar med surdeg. Men också om att få in bakning i det dagliga schemat. Det är inte alltid som timingen blir helt toppen. Min surdeg peakar ibland sent på kvällen och då är jag allt annat än redo att baka! Lösningen heter då fördeg! Blanda ihop en liten deg som får stå och vänta i rumstemperatur tills nästa morgon. Den degen får sedan bli en del av den större degen!
Såhär går det till;
Mata surdegen så att den bubblar upp och blir aktiv. Det brukar ta ca 4 timmar för min rågsurdeg att bubbla upp. Blanda sen ihop fördegen och låt den stå i en bunke med lock på köksbänken tills nästa dag. Se till att ha en tillräckligt stor burk för att låta degen växa under natten.
Fördeg:
60 g surdeg (aktiv)
160 g vatten
130 g Ölandsvete fullorn eller liknande
Nästa morgon, resterande ingredienser:
600 g mjöl (här använde jag 300 g vetemjöl, 200 g rågsikt, 100 g emmer)
450 g vatten
17 g salt
en klick honung
+ fördegen
Blanda mjöl och vatten ordentligt och låt stå övertäckt i bunken ca 30 minuter. Tillsätt sen fördegen och blanda ordentligt. Låt vila ytterligare en stund. Tillsätt sen salt och honung och blanda ca 10 minuter i maskin eller dubbelt så länge för hand.
Under ca 4 timmar får nu degen vila under lock eller plast i rumstemperatur. Varje timme tittar du till degen och viker den försiktigt över sig själv. På så sätt hjälper du degen att bli stark och bilda gluten.
Ställ sedan in degen i kylen tills nästa dag.
Sätt ugnen på 230 grader och ta fram degen ur kylen.
Ta ut degen på lätt mjölat bakbord och dra försiktigt ut den till en rektangel. Dela upp i lagom stora bitar (ca 16 st) och placera på en plåt i väntan på att ugnen ska bli ordentligt varm.
Grädda i ca 20 minuter tills bröden fått fin färg. Låt svalna minst 45 minuter innan du hugger in!