Knapriga, goda och passar till det mesta!
Ingredienser till ca 3 plåtar knäckebröd:
300 g fullkornsvetemjöl
250 g fint rågmjöl
350 g vatten
65 g surdeg
6 g salt
En klick honung och en skvätt olivolja
Blanda alla ingredienser i maskin eller för hand tills du har en slät deg. Täck bunken med lock och låt vila i rumstemperatur ca 2 timmar. Knåda sen degen försiktigt för hand en liten stund. Lägg degen tillbaka i bunken och låt stå ytterligare 2 timmar i rumstemperatur. Ställ sedan bunken i kylen ca 12 timmar.
Kavla ut degen direkt på mjölat bakplåtspapper. Här kan man även addera havssalt, kummin, frön eller annan topping.
Skåra och nagga och grädda sen på 210 grader ca 8-10 minuter. Håll koll de sista minuterna så de inte bränns i kanterna.
När sista plåten är gräddad – stäng av ugnen och placera alla knäckebröd på en plåt. Ställ in på eftervärmen och fortsätta torka dem ca 1 timme. Sätt en slev i ugnsluckan så endast en springa är öppen.
Förvara i tätslutande burk med lock och njut sen till ost, soppor eller annan favoriträtt!

2 kommentarer
Ser gott ut! Funkar det med avhäll, eller behöver surdegen vara pigg?
Jag bakar alltid med pigg surdeg (matad ett par timmar tidigare). Det garanterar en bra jäsprocess för bröden. Om du matar din surdeg flera gånger om dagen så kan du använda avhäll. Jag matar inte min surdeg så ofta som standard – men gör det ibland för att få fart på den om den har stått i kylen en längre period.