Direkt från ugnen till frukostbordet!
Nattjästa frallor går snabbt att grädda på morgonen – vardag som helg!
Ingredienser till ca 12 frallor:
500 g mjöl (här 300 g Manitoba Cream, 50 g grahamsmjöl, 150 g rågsikt)
365 g vatten
100 g surdeg
12 g havssalt
Det finns ingen ”vetenskap” bakom mjölblandningen utan det var mer en fråga om ”man tager vad man haver…”
Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg. Låt stå övertäckt i bunken i 30 minuter.
Tillsätt sen surdeg, blanda och låt stå 20 minuter. Tillsätt salt och blanda väl. Låt stå ytterligare 30 minuter övertäckt.
Stretch & fold var 30:e minut i 2-4 timmar. För varje omgång blir degen mer och mer stark och smidig och håller ihop väl.
Låt sen degen vila i en bunke med lock i kylen över natten.
Ta fram bunken ur kylen när du sätter igång ugnen på 230 grader.
Ta ut degen på lätt mjölat bakbord och dra ut degen till en rektangel utan att knåda den. Strö över lite mjöl och dela sedan upp degen i ca 12 bitar.
Låt vila på plåt med bakplåtspapper medan ugnen blir ordentligt varm.
Grädda i ca 20 minuter tills bröden fått en fin färg och knaprig skorpa.
Låt svalna på galler.