Ölbröd – perfekt att använda öl som degvätska när julölen inte dricks upp på annat sätt!
Ingredienser till två bröd:
500 g (5dl) mörkt öl + 100 g (1 dl) vatten
800 g mjöl (här en blandning av 300 g rågmjöl och 500 g Ramlösa Rustique)
30 g linfrön
160 g surdeg
En klick honung + en klick mörk sirap
19 g salt
Häll ölen i degbunken och vispa ur de flesta bubblorna. Tillsätt vatten, surdeg, mjöl och linfrön och blanda ordentligt. Låt stå övertäckt i bunken i 30 minuter.
Tillsätt salt, honung och sirap och blanda ca 10 minuter i maskin.
Låt sen stå övertäckt i bunken på köksbänken i ca 4 timmar. Titta till degen varje timme och vik den lätt över sig själv ett par gånger.
Efter 4 timmar ska degen ha blivit smidig och ökat i volym. Ta ut degen på köksbänken och dela upp i två lika stora delar.
Smörj två brödformar med lite olja och forma sen degen till två avlånga bröd och placera i varsin form.
Pudra över lite mjöl och täck sen med plast och ren kökshandduk och låt stå en eller två timmar till på köksbänken.
Ställ sen in allt i kylen minst 6 timmar men gärna över natten.
När det är dags att grädda – sätt ugnen på 230 grader varmluft i god tid så den blir ordentligt varm.
Skåra bröden och ställ in i ugnen och kasta lite vatten på ugnsgolvet.
Grädda ca 30 minuter.
Låt svalna ordentligt innan du skär upp brödet.




