Ibland vill man ha pizza med kort framförhållning – som på nyårsdagen t ex! Då passar inte surdegspizza så bra eftersom den tar längre tid att förbereda. En pizzadeg med jäst kan då rädda dagen!
Ingredienser till 6-7 mindre pizzor:
800 g mjöl (här en blandning av 80% vetemjöl och 20% durummjöl)
600 g vatten
4 g torrjäst
80 g surdeg (ej matad – direkt ur bruken. Kräver dock en hyfsat nyligen använd/matad surdeg)
20 g olivolja
20 g salt
Blanda mjöl och torrjäst i en bunke. Tillsätt vatten och surdeg och blanda i maskin ca 5 minuter. Tillsätt sen salt och olivolja och blanda ytterligare 10 minuter.
Låt degen jäsa ca 45 minuter.
Dela upp degen i 6-7 delar och forma varje del till en slät boll. Lägg på en mjölad bricka/plåt och täck med en ren kökshandduk. Låt jäsa ytterligare ca 45-60 minuter.
Tänd pizzaugnen eller sätt igång den vanliga ugnen på högsta värme under tiden. Värme är allt när det kommer till att grädda pizza!
Forma pizzorna och toppa med allt du gillar!