Lite prepp en dag innan ger fantastiska surdegspizzor! Toppa med dina favoriter. Min favorit den här gången blev creme fraiche, päron, ädelost, fikon och riven ost!
Ingredienser till ca 10-12 små pizzor:
700 g vatten
175 g rågsurdeg
350 g durummjöl
650 g Tipo 00 mjöl
20 g havssalt
2 msk olivolja
2 tsk ljus sirap
Blanda ut surdegen i vattnet och tillsätt allt durummjöl och sen vetemjölet. Blanda väl och täck sen med plastfolie och låt vila i bunken 30-45 minuter.
Tillsätt sen salt och kör degen i maskin några minuter och tillsätt sen olivolja och sirap. Kör degen i ca 5-7 minuter på låg hastighet.
Täck bunken med plastfolie igen och låt vila 30 minuter. Gör sen stretch and fold (ta tag i degens kant och dra den uppåt och vik sen in den över degen. Upprepa runt om hela bunken). Upprepa ca 4 ggr med 45 minuters mellanrum.
Låt jäsa ytterligare ca 2 timmar från sista omgången.
Dela upp i bollar och lägg på mjölad bricka som får plats i kylen och täck med handduk och plastpåse/plastfolie.
Kalljäs 12-24 timmar på en bricka med en fuktig handduk över.
Ta fram brickan med degen en timme innan gräddning.