Testade en ny metod med fördeg. Nöjd med resultatet och smaken!
I stort handlar det om att ha en större andel fördeg i degen. Det ger stor kraft till jäsprocessen. Jag kom på att jag ville baka lite för sent igår och hade inte tid att följa mitt vanliga bakschema. Jag hade däremot gjort en fördeg som var redo att baka med!

Fördeg:
50 g frisk och bubblande surdeg
160 g vatten
140 g mjöl (60% vete + 40% råg)

Blanda ihop ingredienserna till fördegen och låt stå framme i rumstemperatur ett par timmar.

Min fördeg var redo att bakas med kl 20.30 på kvällen.
Då gjorde jag så här;
300 g Manitoba
200 g Emmer
100 g vetemjöl
450 g vatten
Fördegen = 350 g
20 g salt
1 msk brödsirap

Blanda mjölet och vattnet och låt stå 10 minuter.
Tillsätt fördegen och blanda ordentligt. Låt stå i 10 min.
Tillsätt sen salt och sirap och låt degblandaren jobba i ca 5 minuter.
Dra lite plast över bunken och låt degen vila i 30 minuter. Titta sen till degen och vik den över sig själv ett par gånger och dra över plasten igen. Låt stå i 30 minuter till. Upprepa ett par ggr och ställ sedan bunken med plast på i kylen över natten. Eftersom det är en stor del fördeg i förhållande till totalen så går processen rätt snabbt.

Morgonen efter:
Sätt igång ugnen på 230 grader minst en halvtimme innan det är dags att grädda.
Dela upp degen i frallor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ca 20 minuter tills de fått fin färg.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *