Att snitta mönster på surdegsbröd

Ett mönster på surdegsbrödets ytan har – förutom att det är lite fint – en funktion att det hjälper brödet att expandera och ”spricka” på de ställen du vill att det ska spricka.

Ett par enkla steg och metoder som jag brukar använda mig av är dessa;

  • Snitta ett kallt surdegsbröd som precis har tagits fram ur kylen. Brödet är då lite fastare och enklare att hantera.
  • Pudra ytan på brödet med vetamjöl och jämna till med handen. Borsta bort eventuellt överskottsmjöl och jämna till med handen igen.
  • Använd ett vasst rakblad för att snitta. En vanlig kökskniv fungerar inte. Rakbladet kan antingen hållas mellan fingrarna (var försiktig bara…) eller sättas i en hållare men kort eller långt skaft.
  • Börja med att snitta de mindre mönstren på brödytan t ex veteax eller liknande.
  • Avsluta med att lägga ett längre snitt på sidan av brödet. Var bestämd och använd ett vasst rakblad och försök att lägga snittet med en jämn rörelse utan att ”såga”. Håll rakbladet i en ca 45-gradig vinkel mot brödet. Detta långa snitt hjälper brödet att expandera mest där och inte förstöra det fina mönstret på resen av ytan.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *