Det här receptet kommer jag tillbaka till gång på gång! Receptet ger två bröd med mycket smak och textur. Perfekt till smørrebrød!
Steg 1:
Blanda följande ingredienser och låt stå i rumstemperatur över natten eller minst 5-6 tim.
400 g vatten
50 g rågsurdeg
175 g krossad råg
60 g grovt rågmjöl
80 g solroskärnor
40 g pumpakärnor
75 g linfrön
25 g sesamfrön
20 g havssalt
Steg 2:
Blanda degen från steg 1 med följande ingredienser;
200 g vatten
50 g rågsurdeg
200 g grovt rågmjöl
170 g dinkel
150 g vetemjöl
30 g mörkt maltmjöl
150 g mörk sirap
Arbeta degen i maskin minst 10 min. Det blir en väldigt kladdig deg (som senare ”klickas” i formarna).
Låt vila i bunken 30 min.
Arbeta ytterligare 1 min och låt sen vila 30 minuter igen.
Fördela degen i 2 bakplåtspappers klädda brödformar och låt jäsa ca 1-2 timmar i rumstemperatur och sedan över natten i kylen.
Ställ ugnen på 230 grader. Ställ in brödet och kasta in lite vatten i botten av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda ca 1 timme tills innertemperaturen är 98 grader.
Låt svalna på galler och plasta in och låt vila ett dygn för bästa resultat.
4 kommentarer
Är det 1.5 l brödformar? Verkar vara riktigt goda limpor som tål att testas.
Ja, det stämmer. Standardstorlek på brödformar vilket brukar vara 1,5 liter. Kul att du vill testa!
Det finns ingen sirap (eller tillsatt socker) i danskt rågbrød.
Bodil
Det finns säkert lika mpnga recept som det finns Danskar så versioner förekommer nog. Detta brukar jag göra och det går säkert bra att utesluta sirapen om du vill.