Surdegs bröd och frallor kan lätt piffas till med en extra ingrediens! Rivet äpple, riven morrot eller varför inte riven zuccini?
Variera mera!
Zuccinibröd
Ingredienser till två bröd:
750 g mjöl (400 g Manitoba, 125 g fullkornsvetemjöl, 125 g rågsikt och 100 g fint rågmjöl)
525 g vatten
150 g surdeg
150 g riven zucchini
19 g salt
Metod:
Börja med att mata surdegen 4-5 timmar innan bakning så den hinner bubbla upp och minst dubbla i storlek.
Blanda mjöl och vatten och låt stå övertäckt i bunken ca 20-30 minuter. Tillsätt sen surdeg och blanda ordentligt. Låt stå övertäckt i bunken ca 20-30 minuter
Sen är det dags för salt och riven zuccini. Blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.
Lägg degen i en bunke eller plastlåda med lock på. Låt jäsa i rumstemperatur 4 timmar. Titta till degen varje timme och vik den försiktigt över sig själv ett par gånger.
Dela sen upp degen i två delar på lätt mjölat bakbord och forma till två runda bollar. Låt ligga 10 minuter för att slappna av. Forma sen till två bröd och försök skapa spänning på degytan genom att vika och spänna degen. Placera i varsin mjölad jäskorg. Låt stå ytterligare en timme på köksbänken.
Lägg en ren kökshandduk över båda jäskorgarna och trä en ren plastpåse över och ställ hela paketet i kylen över natten.
Morgonen efter:
Sätt ugnen på 230 grader varmluft i god tid så att ugnen blir ordentligt varm. Vält upp bröden på bakplåtspapper och snitta mönster på ytan för kontrollerad sprickbildning av brödytan. Grädda ca 20-25 minuter tills de fått fin färg och knaprig yta.
Låt svalna på galler minst 45 minuter.
Skiva upp och frys in det som inte kommer att gå det närmsta dygnen.
Surdegsfrallor med rivet äpple
Ingredienser till ca 12 frallor:
600 g mjöl (400 g Manitoba Cream, 100 g dinkelsikt och 100 g rågsikt)
420 g vatten
160 g surdeg
15 g salt
1 rivet äpple
Solroskärnor och pumpakärnor till topping.
Metod:
Blanda mjöl och vatten ordentligt och låt stå i 20 minuter.
Tillsätt surdeg och blanda igen. Låt stå ytterligare 20 minuter.
Tillsätt äpple och salt och blanda lite längre tid så att äpple och salt fördelar sig väl i degen.
Lägg degen i en lätt oljad bunke med lock. Låt nu stå i rumstemperatur ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Efter 4 timmar känns degen smidig och följsam. Det blir en ganska lös deg pga det rivna äpplet.
Ställ bunken i kylen över natten.
Nästa morgon:
Sätt ugnen på 230 grader varmluft.
Ta fram degen och tippa ut den på lätt mjölat bakbord. Mjöla inte toppen på degen utan strö över fröna istället.
Dela upp degen i ca 12 bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda ca 20 minuter tills de fått fin färg och knaprig yta.
Låt svalna på galler.