Morotsfrallor

Morotsfrallor är en favorit sen lång tid tillbaka! Minns att det var det allra första brödet jag bakade som tonåring (och det var inte igår ska jag tillägga…). Då var receptet med jäst och numera är det baserat på surdeg! Morötterna tillför lite extra vätska – beroende på hur saftiga de är men jag brukar inte göra någon justering på mängden vatten trots det. Degen kan bli något lösare än med andra bröd men det gör inget om man ska baka ut degen som frallor sedan.

Recept till ca 12 frallor:
620 g vatten
800 g mjöl (här en blandning av 300 g Manitoba Cream, 300 g stenmalet vetemjöl special och 200 g rågsikt)
150 g surdeg (pigg och bubblig)
100 g finriven morot
19 g salt
En klick honung

Gör så här:
Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt och låt sen stå på köksbänken i ca 30 minuter.

Addera sen salt, morot och honung och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.

Låt sen degen stå i en bunke med lock (eller plastfilm) på köksbänken i ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Låt sen degen stå ytterligare en timme och ställ sen in bunken i kylen över natten.

Nästa dag:
Starta ugnen på 230 grader varmluft.
Ta ut degen ur bunken på mjölat bakbord och dra försiktigt ut den till en rektangel med lätta fingrar. Försök att behålla degens fluffiga struktur så mycket som möjligt.
Dela upp degen i så stora frallor du önskar. Placera på plåt och låt de vila ca 30 minuter medan ugnen blir ordentligt varm.

Grädda på 230 grader varmluft i ca 20 minuter med ånga i början.

Låt svalna ca 45 minuter innan du njuter av dina nybakade bröd!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *