Fluffigt surdegsbröd

Fluffigt surdegsbröd kan man inte få för mycket av! Mata surdegen och baka dessa godingar!

Ingredienser till två bröd:
620 g vatten
800 g mjöl (600 g Manitoba Cream + 200 g rågsikt)
150 g surdeg (pigg och bubblig)
19 g salt
En klick honung

Gör så här:
Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt och låt sen stå på köksbänken i ca 30 minuter.

Addera sen salt och honung och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.

Låt sen degen stå i en bunke med lock (eller plastfilm) på köksbänken i ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.

Ta sen ut degen ur bunken på mjölat bakbord och dela upp i två lika delar och forma till bröd och lägg i jäskorgar.

Låt stå på köksbänken ytterligare en timme eller två innan de läggs i plastpåse och ställs i kylen över natten.

Nästa dag:
Starta ugnen på 230 grader varmluft.

Ta ut bröden ur jäskorgarna och mjöla ytan lätt så glider snittkniven lättare på degytan. Snitta först mönstret och grädda i 5 minuter med ånga. Gör sen det längsgående snittet efter 5 minuter – det blir ett fint snitt och är lätt att snitta för att degytan fått en tunn skorpa.

Grädda i ytterligare ca 15-20 minuter tills ytan fått en fin färg.

Låt svalna ca 45 minuter innan du njuter av dina nybakade bröd!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *