Fluffigt surdegsbröd kan man inte få för mycket av! Mata surdegen och baka dessa godingar!
Ingredienser till två bröd:
620 g vatten
800 g mjöl (600 g Manitoba Cream + 200 g rågsikt)
150 g surdeg (pigg och bubblig)
19 g salt
En klick honung
Gör så här:
Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt och låt sen stå på köksbänken i ca 30 minuter.
Addera sen salt och honung och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.
Låt sen degen stå i en bunke med lock (eller plastfilm) på köksbänken i ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Ta sen ut degen ur bunken på mjölat bakbord och dela upp i två lika delar och forma till bröd och lägg i jäskorgar.
Låt stå på köksbänken ytterligare en timme eller två innan de läggs i plastpåse och ställs i kylen över natten.
Nästa dag:
Starta ugnen på 230 grader varmluft.
Ta ut bröden ur jäskorgarna och mjöla ytan lätt så glider snittkniven lättare på degytan. Snitta först mönstret och grädda i 5 minuter med ånga. Gör sen det längsgående snittet efter 5 minuter – det blir ett fint snitt och är lätt att snitta för att degytan fått en tunn skorpa.
Grädda i ytterligare ca 15-20 minuter tills ytan fått en fin färg.
Låt svalna ca 45 minuter innan du njuter av dina nybakade bröd!



