Undrar om de hinner svalna innan jag måste åka till jobbet?!
Det fin-fina med surdegsbakning är att man snabbt kan grädda frallor eller bröd på morgonen eftersom degen ligger och vilar i kylen över natten! Man behöver alltså inte gå upp kl 03.00 för att få härligt nybakade bröd på morgonen!
Ingredienser till ca 9 frallor:
500 g mjöl (här en blandning av 400g Manitoba Cream, 50 g durum fullkorn och 50 g graham)
350 g vatten
120 g surdeg
14 g salt
Ett par torkade fikon och aprikoser hackade i mindre bitar
Gör så här:
Blanda mjöl och vatten ordentligt och låt stå övertäckt i bunken ca 20 minuter.
Tillsätt sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter.
Tillsätt salt, hackade fikon och aprikoser och arbeta i maskin ca 5 minuter eller dubbelt så länge för hand tills degen är smidig och välblandad.
När degen är blandad ska den vila i rumstemperatur i ca 4 timmar. Under tiden tittar du till degen varje timme och viker den försiktigt över sig själv ett par gånger.
Efter ca 4 timmar ska degen in i kylen över natten.
Nästa morgon – sätt ugnen på 230 grader varmluft.
Ta ut degen ur kylen och tippa ut den på mjölat bakbord. Dra försiktigt ut den till en rektangel och dela upp i ca 9 delar.
Grädda ca 20 minuter tills ytan fått fin färg.
Låt svalna på galler.