Grötbröd i långpanna

Grötbröd i långpanna! Kan det bli godare eller enklare?
Lite hack! Gröt och bröd i ett! Enkelt och nyttigt till frukost eller mellis!

Ingredienser till 2 bröd:
3 dl havregryn
5 dl kokande vatten

Häll det kokande vattnet över grynen och rör runt. Låt svalna till rumstemperatur.

300 g vatten
750 g mjöl (här en blandning av ca 60% vetemjöl special, 20% rågsikt och 20% dinkelsikt)
150 g surdeg
18 g salt + lite honung

Blanda surdegen i vattnet och tillsätt sen den rumstempererade gröten och mjölet. Kör i maskin ca 5-10 minuter. Täck sen bunken med plastfolie eller lock och låt stå ca 30 minuter. Tillsätt sen salt och honung och kör i maskin ytterligare ca 10 minuter.
Degen ska sen stå i bunken i rumstemperatur i ca 4 timmar. Varje timme görs en omgång av ”Stretch & fold”. Alltså när du tar tag i degen på en sidan och drar den lite uppåt och sedan lägger den över sig själv i bunken. Gå hela varvet runt degen i bunken och upprepa detta varje timme totalt 4 ggr.

Klä en långpanna (ca 20×30 cm) med bakplåtspapper.
Stjälp upp degen på bakplåtspappret och olja ytan lätt för att det ska bli enklare att trycka ut den. Strö över havregryn och täck sen med plast och låt stå på köksbänken ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 230 grader. Låt den bli ordentligt varm (ca 45 minuter) innan du gräddar.

Pudra ytan lätt med mjöl och skåra upp bitar med hjälp av en degskrapa.

Grädda ca 25 minuter tills ytan fått fin färg.

Efter gräddning – ta ut brödet ur formen och låt svalna på galler minst 45 minuter.

Bryt sen isär bitarna och njut med smör och ost!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *