Äppeltider!
Just nu finns ett överflöd av svenska äpplen! Har du inget eget äppelträd (jag har det inte) så går det oftast bra att fråga en granne, vän eller släkting om man kan hjälpa till att ta hand om några äpplen! Det finns oftast alldeles för många äpplen för att man ska hinna ta hand om alla själv!
Har du turen att ha fått tag på lite fina äpplen kan du svänga ihop denna magiskt goda franska äppelgalette!
Ingredienser till ca 8 bitar:
Pajskal:
175 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl rågsikt
1 dl mandelmjöl
2 msk strösocker
1/2 tsk salt
Fyllning:
5-6 äpplen
1/2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
En nypa vaniljpulver
1 tsk kanel
Topping:
1 dl hackade mandlar
Lite hyvlat smör
Råsocker
1 ägg att pensla kanterna med
Skär kylskåpskallt smör i kuber och nyp ihop till en deg med resterande ingredienser till pajskalet.
Plasta in degen och lägg kallt medan du förbereder fyllningen.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Skala och skiva äpplen. Blanda med vetemjöl, vaniljpulver och kanel.
Kavla ut degen direkt på bakplåtspappret till en oval.
Lägg äpplena på degen och spara ca 5 cm till kanten.
Vik upp kanten på degen mot mitten med hjälp av bakplåtspappret.
Pensla kanterna med ägg och strö över lite råsocker.
Hacka mandlarna grovt och strö över äpplena. Hyvla över lite smör.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 45 minuter.
Låt svalna något och servera sen ljummen med vaniljglass eller vaniljsås!


