Havre- och chokladcookies

Havre- och chokladcookies med surdeg?! Va – är det ens möjligt? Absolut!
Om du bakar mycket med surdeg kan det ibland bli för mycket av det goda – surdeg alltså! Du hinner inte göra av med allt utan får en del ”avhäll”. Alltså den surdeg du måste hälla av från burken innan den matas igen för att det inte ska svämma över!
Det är dumt att hälla av det i vasken för då blir det stopp efter ett tag. Det är mindre dumt att slänga i soporna men absolut bäst att ta tillvara genom att baka med det. Häll det i pannkaks- eller våffelsmeten eller baka kakor med det!

Ingredienser till ca 20 kakor:
125 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 ägg
1 dl (ca 70 g) surdegsavhäll
En gnutta vaniljessens
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 tsk bakpulver
En nypa salt
100 g hackad mörk choklad

Vispa smör, socker och ägg krämigt och tillsätt sen surdeg och essens och mixa slätt.
Blanda alla torra ingredienserna i en separat bunke och tillsätt sen till de blöta ingredienserna. Blanda precis så de går ihop och tillsätt sen den hackade chokladen och blanda försiktigt.
Ta ut degen på en skärbräda klädd med plastfolie. Linda in degen i plasten och forma samtidigt till en avlång korv ca 5 cm i diameter.
Lägg degen i frysen ca 30 minuter eller i kylen lite längre stund.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Skär degen med vass kniv till ca 20 delar och placera på plåt med bakplåtspapper – inte för tätt.
Grädda ca 20 minuter tills de fått fin färg.
Låt svalna på galler och förvara sen i en burk med lock.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *