Vilken hit att ha pressad potatis i bröddegen! Strukturen, smaken och saftigheten blev på topp!
Ingredienser till två bröd:
800 g mjöl (här en blandning av 720 g vetemjöl special och 80 g råg)
560 g vatten
160 g surdeg
250 g pressad potatis kall/kokt (här en mjölig sort)
20 g salt
1 msk olivolja
Blanda vatten, surdeg och mjöl till en kladdig deg tills inga torra partier finns kvar. Täck bunken med lock eller plast och låt stå på köksbänken i ca 30 minuter.
Tillsätt pressad potatis, olivolja och salt och blanda ordentligt i ca 10 minuter. Täck sen med lock eller plast igen och låt stå på köksbänken i ca 4 timmar.
Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Efter 4 timmar ska degen ha ökat i volym och kännas lite lätt och puffig.
Ta ur degen på lätt mjölat bakbord och dela upp i två delar.
Smöra två brödformar och placera ett bröd i varje form. Täck med plast och låt stå på köksbänken i ytterligare en timme.
Ställ sen in i kylen över natten.
Nästa dag: ta ut bröden och ställ dem på köksbänken medan ugnen blir ordentligt varm (230 grader varmluft).
Pudra ytan lätt för att det ska bli enklare att snitta med snittkniven.
Grädda ca 25 minuter tills ytan fått fin färg.
Låt svalna på galler. Ta ur bröden ur formarna efter ett par minuter när de har svalnat något så slipper du bränna fingrarna.