Baguetter – roliga att baka och goda att äta!

Den som kom på att bröd kan bakas i basebollträ-liknande former var helt enkelt ett geni!

Ingredienser till tre mindre baguetter (går naturligtvis att forma till 2 lite större/maffigare baguetter):
400g vetemjöl special eller liknande
100 g surdeg (matad för ett par timmar sedan och i sin peak – alltså högsta läget i burken sedan matning)
280 g vatten
8 g salt

Blanda ihop alla ingredienser för hand eller i en degblandare tills inga torra partier finns kvar. Täck bunken med plastfilm eller lock och låt vila i ca 30 minuter.
Knåda sedan degen i maskin ca 10 minuter tills den bilr smidig och går ihop väl. Det krävs lite muskler och tålamod för att göra detta för hand men är väldigt härligt om du vågar testa!

Sen ska degen vila i bunken i ca 4 timmar på köksbänken. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv. Antigen ta tag i degens ytterkant och lyft upp och lägg sen den delen över degen – mot mitten av bunken – eller – ta tag krng degen med båda händerna och lyft degen på mitten så att den lossar från bunken och viker sig själv. Snurra på bunken och gör samma sak igen ett par gånger.

Efter 4 timmar ska degen ha blivit större i volym och kännas lättare och luftigare. Ta ut degen på mjölat bakbord och dela de försiktigt i 2-3 delar. Forma varje del till en boll och vänta ca 20 minuter på att degen ska slappna av.
Forma sedan varje baguette genom att försiktigt dra ut degen till en avlång form och sedan vika in långsidan mot mitten så att du skapar lite spänning i degytan. Avsluta med att rulla degen så kanterna blir något avsmalnande.
Placera på baguetteplåt eller på en mjölad kökshandduk som du viker upp som stöd mellan varje baguette.
Pudra ytan med mjöl och lägg en ren köks handduk på och sen hela paketet i en stor plastpåse. Låt stå på kölsbänken ytterligare en timme och ställ sen in i kylen över natten.

Dagen efter: Ta ut baguetterna ur kylen och låt dem stå på köksbänken medan du sätter ugnen på 230 grader varmluft. Låt ugnen bli ordentligt varm (vänkta minst 30 minuter…). Snitta långa snitt utmed baguetten med vasst rakblad och grädda sedan i ca 20-25 minuter med ånga i början.
Låt svalna på galler ca 45 minuter innan du hugger in!


You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *