Ingredienser till två mindre bröd:
480 g vetemjöl
140 g durum
125 g enkorn
500 g vatten
20 g havssalt
150 g surdeg
Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg.
Låt stå övertäckt i bunken i 30 minuter.
Tillsätt sen surdeg och salt och blanda väl.
Låt stå ytterligare 30 minuter övertäckt.
Stretch & fold var 30:e minut i två timmar.
För varje omgång blir degen mer och mer stark
och smidig och håller ihop väl.
Forma degen till två bröd och lägg i jäskorg och låt vila i kylen över natten.
Ta fram brödet ur kylen när du sätter igång ugnen på 230 grader på över/undervärme. Placera en gjutjärnsgryta i ugnen och låt den värmas upp tillsammans med ugnen.
Placera brödet på ett bakplåtspapper och snitta mönster.
Grädda i 15 minuter med lock och ytterligare 20 minuter utan lock tills brödet fått fin färg och knaprig skorpa.
Låt svalna på galler.