
Man kan alltid ångra sig! Det skulle blivit ett stort bröd – men blev frallor istället! Delade helt sonika upp brödet i mindre bitar innan gräddning! Detta är en blandning av dinkel, speltvete, graham och vetemjöl.
Surdeg är såklart en viktig ingrediens.
Efter 30+ timmar i kylen blev det en härlig frukost idag!
Ingredienser till två små bröd eller ca 16 frallor:
100 g dinkelsikt
100 g speltvete
200 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
365 g vatten
150 g surdeg
10 g salt
Blanda mjöl och vatten till en kladdig deg och låt vila övertäckt i bunken i ca 30-60 minuter.
Tillsätt sen surdeg och blanda ordentligt. Se salt och blanda igen.
Låt degen vila i 30 minuter och gör sedan stretch & fold ca 4-8 ggr med 30 minuter emellan gångerna. Detta för att degen ska bli stark och smidig.
Forma sedan degen till två bröd. Börja med att dela upp degen i två delar och forma till två runda bullar. Låt vila under bakduk ca 20 minuter. Avsluta genom att vika och forma degen för att skapa spänning på ytan.
Täck jäskorgarna med en ren kökshandduk och placera i en ren plastpåse. Ställ i kylen i minst 12 timmar.
Ta fram bröden ur kylen när du sätter igång ugnen på varmaste läget – över och undervärme. Ställ in en gjutjärnsgryta med lock i ugnen och låt den värmas upp tillsammans med ugnen.
Stjälp upp degen på ett bakplåtspapper och snitta ett valfritt mönster och ett längre snitt utmed ena långsidan.
Grädda i 15 minuter med lock och ca 20-30 minuter utan lock. Låt svalna på galler minst 45 minuter innand du hugger in!