Klassiskt rostbröd

Ibland vill man bara ha en rostmacka…

Så fort jag är bortrest så får jag bild hemifrån på ”vanliga rostbröd” och hur gott det är! Otacksamma ungar (och man…) 🙂
Nåväl – jag fattar – ibland vill man bara ha en vanlig rostmacka!
Er vilja – min lag – som det heter…

Ingredienser till ett bröd;
400 g mjöl (här en blandning av ca 70% Ölandsvetemjöl och 30% rågsikt)
280 g vatten
120 g surdeg
8 g salt
24 g råsocker
40 g smör

Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt i maskin eller för hand. Täck med lock eller plast och låt stå i 30 minuter.

Blanda i salt, socker och rumstempererat smör och blanda igen ordentligt tills degen blir smidig och går ihop fint. Täck bunken igen och låt stå 30 minuter.

Vik sen degen lätt över sig själv ett par gånger. Upprepa 3 ggr med 30 minuter mellan gångerna.

Ta ut degen ur bunken och forma till ett avlångt bröd.
Placera i en brödform klädd med bakplåtspapper.
Strö över sesamfrön och täck sen med plast och låt stå på köksbänken i 3 timmar.
Degen ska under tiden jäsa i formen.

Sätt ugnen på 210 grader varmluft i god tid så ugnen hinner bli ordentligt varm.

Skåra brödet och grädda (med ånga i början) i ca 40-45 minuter. Ånga skapas enkelt genom att kasta ett halvt glas vatten på ugnsgolvet precis innan luckan stängs.

Låt svalna på galler.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *