Samma deg – olika sätt att baka ut och grädda!


Den ena som ett vridet bröd på en plåt och den andra i en form – toppad med vallmofrön! Ett kul sätt att förnya och förändra!

Ingredienser till två bröd;
800 g mjöl (400 g Manitoba Cream, 200 g Ramlösa Rustique och 200 g rågsikt)
600 g vatten
160 g surdeg
19 g salt
1 msk mörk brödsirap

Gör så här:
Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt och låt sen stå på köksbänken i ca 30 minuter.

Addera sen salt och sirap och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.

Låt sen degen stå i en bunke med lock (eller plastfilm) på köksbänken i ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Låt sen degen stå ytterligare en timme och ställ sen in bunken i kylen över natten.

Nästa dag:
Starta ugnen på 230 grader varmluft.
Ta ut degen ur bunken på mjölat bakbord och dela upp i 2 avlånga bitar. Vrid den ena delen av degen ett varv eller två och lägg på plåt med bakplåtspapper. Den andra delen formas till ett avlångt bröd och toppas med vallmo och placeras i en avlång brödform. Olja formen lätt innan så släpper brödet bra efter gräddning. Låt bröden stå på köksbänken i ca 1 timma. Sätt under tiden ugnen på 230 grader varmluft och låt den bli ordentligt varm.

Grädda på 230 grader varmluft i ca 20 minuter med ånga i början.

Låt svalna ca 45 minuter innan du njuter av dina nybakade bröd!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *