Färdigskuret bröd

Om du vill preppa på ett smidigt sätt är ett tips att skiva upp brödet – hela brödet – på en gång. Då blir det enkelt att frysa in och sen ta fram så många skivor som du behöver.

När brödet är färdiggräddat ska det svalna på galler i minst en timme. Det är svårt att inte hugga in direkt! Ett nygräddat bröd är ju bland det bästa som finns! Men håll dig till tåls och låt brödet svalna ordentligt så blir slutresultatet mycket bättre! Inkråmet blir lätt och luftigt och skorpan blir hård och knaprig!

Ingredienser till 1 stort bröd:
50 g vitaliserat havrekross
200 g Manitoba Cream
150 g rågsikt
100 g dinkel
365 g vatten
75 g surdeg
14 g salt

Börja med att mata surdegen så att den är frisk och bubblig. Det brukar ta 4-5 timmar innan min surdeg är redo (dubblat volymen i burken).

Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg och låt stå (autolys) i 30-60 minuter.
Addera sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter. Sist åker saltet i – blanda ordentligt!

Under ca 3-5 timmar ska degen jäsa i rumstemperatur. Var 30:e minut görs en stretch & fold för att bygga upp glutenet i degen.

Forma sedan brödet till en runda boll och låt vila på köksbänken under en handduk i ca 20 minuter.
Forma sen igen och lägg i en jäskorg, täck med handduk och plasta in. Ställ i kylen över natten.

Dag 2
Ta fram brödet ur kylen och sätt ugnen på 230 grader samtidigt som du placerar en baksten/bakplåt i ugnen.

Snitta valfritt mönster i bröden innan gräddning.

Grädda ca 30-35 minuter tills brödet fått fin färg och hård skorpa.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *