Ett av mina favoritrecept som nu har fått lite tranbär som tillägg. Det här med frukt i mat är som bekant en vattendelare och valfritt… i alla fall om man bakar själv!
Receptet ger två bröd som bakas i brödformar. Dela ett ark bakplåtspapper i två delar och tryck fast det i formarna genom att använda den ena formen som ”verktyg”. Placera ett bakplåtspapper mellan formarna och tryck ner det i den undre formen med hjälp av den övre. Sen upprepar du bara samma procedur på nästa form. Smart va?!
Steg 1:
Jag brukar mata suredegen vid lunchtid så att den är frisk och bubblande framåt kvällen.
Steg 2:
Blanda följande ingredienser och låt stå i rumstemperatur över natten eller minst 5-6 tim.
400 g vatten
50 g rågsurdeg
175 g krossad råg
60 g grovt rågmjöl
80 g solroskärnor
40 g pumpakärnor
75 g linfrön
75 g torkade tranbär
25 g sesamfrön
20 g havssalt
Steg 3:
Blanda degen från steg 1 med följande ingredienser;
200 g vatten
50 g rågsurdeg
300 g vetemjöl
250 g fint rågmjöl
150 g mörk sirap
Arbeta degen i maskin minst 10 min. Det blir en väldigt kladdig deg (som senare ”klickas” i formarna).
Låt vila i bunken 30 min.
Arbeta ytterligare 1 min och låt sen vila 30 minuter igen.
Fördela degen i 2 bakplåtspappers klädda brödformar och låt jäsa ca 2-3 timmar i rumstemperatur tills bröden jäst ordentligt.
Ställ ugnen på 230 grader. Ställ in brödet och kasta in lite vatten i botten av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda ca 1 timme tills innertemperaturen är 98 grader.
Låt svalna på galler och plasta in och låt vila ett dygn för bästa resultat.
Grundrecept från @brunkebergsbageri – här något editerat.