Ingredienser:
480 g vetemjöl special
20 g jäst
3 dl mjölk
4 msk rapsolja
2 msk honung
1 msk socker
2 tsk salt
Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll den ljumma mjölken över jästen och rör om tills den lösts upp. Häll i rapsoljan och honungen och rör om.
Blanda i mjöl, salt och socker och banda ordentligt. Knåda i maskin ca 10 minuter tills degen är elastisk och lättarbetad.
Täck bunken med plastfolie eller lock och låt jäsa ca 1 timme tills den dubblat i storlek.
När degen jäst klart – ta ur degen på lätt mjölat bakbord och dela upp i bitar om ca 80 g. Rulla varje bit till en slät bulle. Borsta bort mjölet från bänken där du rullar bullen så är det enklare att få en slät bulle.
Placera dem på bakplåtspappersklädd plåt och platta till med lätt mjölade fingrar. Täck med handduk och låt jäsa ytterligare en gång i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader (över/undervärme) i god tid innan gräddning.
Pensling:
1 ägg
1 nypa salt
1 tsk vatten
Garnering:
Svarta och vita sesamfrön
Pensla bröden med uppvispat ägg och garnera med sesamfrön om du gillar det.
Grädda ca 8-10 minuter tills bröden fått fin färg. Låt svalna på galler.