Morotsbröd – uppdaterat recept

Morotsbröd var ett av mina första favoritrecept när jag började baka.
Nu har jag gjort om receptet för att det ska fungera med surdeg istället för jäst.

Receptet ger ca 12 frallor.

Fördeg:
25 g frisk och bubblande surdeg
110 g vatten
100 g rågsikt

Blanda fördegen på kvällen i en burk med lock och låt stå i rumstemperatur över natten.

Resterande ingredienser:
150 g Manitoba Cream
150 g dinkel
150 g rågsikt
50 g fint rågmjöl
365 g vatten
130 g riven morot
Mortlade fänkålsfrön
16 g salt

Blanda allt mjöl med vattnet och låt stå övertäckt i bunken ca 30 minuter.
Tillsätt sen fördegen och riven morot och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 30 minuter.
Tillsätt salt och fänkålsfrö och blanda igen.
Låt stå övertäckt i bunken ca 30 minuter.
Stretch & fold ca var 30:e minut 3-4 ggr. Fördegen gör att det är rätt bra fart i degen så synliga luftbubblor kommer till ytan mellan varje strech & fold.
Täck sedan bunken med lock eller plastfolie och ställ i kylen över natten.

Ta fram degen och dela upp i lagom stora bitar utan att knåda degen. Placera på en plåt och täck med en ren kökshandduk medan ugnen blir ordentligt varm (230 grader).

Grädda ca 20-25 minuter och låt sedan svalna på galler.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *