Skillnaden mellan en rågsurdeg och en vetesurdeg

Är du som jag och har flera olika surdegar hemma så kan du nog inte undgå att jämföra dem! Min högst personliga åsikt är denna;

Rågsurdeg:
Kraftfull och pålitlig. En riktig ”arbetshäst” som inte gör mig besviken. Fungerar som raketbränsle i de flesta degar och får mina bröd att utvecklas fint! Klarar degar med mycket råg och andra lite mer krävande sädesslag som t ex emmer och dinkel.
En rågsurdeg ger ofta en smak av surdeg då den är snäppet ”surare” än en vetesurdeg. Passar otroligt bra i vissa degar som t ex Finska rågkusar, Danska rågbröd eller andra grövre bröd.

Rågsurdegen växer ofta till tredubbla storleken i burken och kan hålla sig i peak i många timmar vilket gör den väldigt tacksam att baka med när du har svårt att tajma peaken perfekt – t ex om du matar surdegen innan jobbet för att baka på kvällen.

Jag matar ofta min rågsurdeg med lite mer vatten än mjöl (t ex 100 g vatten och 90 g mjöl).
80/20 Fint rågmjöl och rågsikt brukar vara min go to blandning.

Vetesurdeg:
Primadonnan av surdegar. Lite mer krävande och lite mer instabil. Den dubblar i storlek i burken men sällan mer än så.
Vetesurdeg passar ljusa bröd med majoriteten vetemjöl som t ex formbröd, baguetter och pizza.

Vetesurdegen håller sig inte i peak lika länge så om du vill tajma det så är det ca 1 timmas fönster på det. Den går naturligtvis att baka med efter peak också!

Jag brukar mata min surdeg med lika delar vatten och mjöl och oftast med 80/20 vetemjöl och rågsikt. Vetesurdegen brukar gilla Ramlösa Rustique.

Så – detta var mina personliga iakttagelser! Dela gärna dina! Vore kul att höra!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *