Är du som jag och har flera olika surdegar hemma så kan du nog inte undgå att jämföra dem! Min högst personliga åsikt är denna;
Rågsurdeg:
Kraftfull och pålitlig. En riktig ”arbetshäst” som inte gör mig besviken. Fungerar som raketbränsle i de flesta degar och får mina bröd att utvecklas fint! Klarar degar med mycket råg och andra lite mer krävande sädesslag som t ex emmer och dinkel.
En rågsurdeg ger ofta en smak av surdeg då den är snäppet ”surare” än en vetesurdeg. Passar otroligt bra i vissa degar som t ex Finska rågkusar, Danska rågbröd eller andra grövre bröd.
Rågsurdegen växer ofta till tredubbla storleken i burken och kan hålla sig i peak i många timmar vilket gör den väldigt tacksam att baka med när du har svårt att tajma peaken perfekt – t ex om du matar surdegen innan jobbet för att baka på kvällen.
Jag matar ofta min rågsurdeg med lite mer vatten än mjöl (t ex 100 g vatten och 90 g mjöl).
80/20 Fint rågmjöl och rågsikt brukar vara min go to blandning.
Vetesurdeg:
Primadonnan av surdegar. Lite mer krävande och lite mer instabil. Den dubblar i storlek i burken men sällan mer än så.
Vetesurdeg passar ljusa bröd med majoriteten vetemjöl som t ex formbröd, baguetter och pizza.
Vetesurdegen håller sig inte i peak lika länge så om du vill tajma det så är det ca 1 timmas fönster på det. Den går naturligtvis att baka med efter peak också!
Jag brukar mata min surdeg med lika delar vatten och mjöl och oftast med 80/20 vetemjöl och rågsikt. Vetesurdegen brukar gilla Ramlösa Rustique.
Så – detta var mina personliga iakttagelser! Dela gärna dina! Vore kul att höra!

